Beëindig nooit zomaar je aanvullende zorgverzekering!

28 december 2018

Blijf zelf ook altijd nadenken als de adviseur van je zorgverzekeraar adviseert om je aanvullende zorgverzekering te beëindigen omdat je in 2018 geen kosten hebt gemaakt die op grond van deze aanvullende zorgverzekering worden vergoed.

Het overkwam gisteren een goede bekende van me. Ze had telefonisch contact gezocht met haar zorgverzekeraar. De betreffende adviseur had met haar de zorgkosten doorgenomen die ze in 2018 had gemaakt. Gelukkig was dat niet zoveel. De adviseur stelde daarom maar voor om de aanvullende zorgverzekering helemaal te beëindigen voor 2019. Oeff...auww,...

De betreffende zorgverzekeraar biedt drie aanvullende zorgverzekeringen aan die spoedeisende zorgkosten in het buitenland vergoeden tot de kostprijs in het buitenland. Dit in aanvulling op de dekking van de basisverzekering. De basisverzekering dekt weliswaar spoedeisende zorgkosten in het buitenland wereldwijd maar tot maximaal het Nederlandse tarief en niet het tarief in het buitenland.

"Ja, ja de zorgkosten in Nederland zijn toch veel hoger dan in menig buitenland. Dus waarom moet je dan zo aanvullende zorgverzekering hebben?" Dat hoor ik heel vaak. Nou omdat:

"Ja maar dan heb ik toch een reisverzekering, die deze kosten dekt?" Ja dat klopt maar veel reisverzekeraars hebben een maximumbedrag in hun voorwaarden staan voor zorgkosten in het buitenland. De betreffende aanvullende zorgverzekering vergoedt gewoon alles.

Oftewel, ga niet voor een besparing van 3 euro in de maand dit soort risico's lopen. Blijf zelf nadenken en kies in ieder geval een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Controleer hierbij of:

  1. de dekking wereldwijd is of beperkt tot Europa;
  2. de dekking 100% is of 2 maal het Nederlandse tarief;

En maak dus zelf even een inschatting van risico x effect.

De adviseur heeft helemaal niet naar dit punt gevraagd. De goede bekende van mij gaat drie keer per jaar met haar gezin op vakantie. Ze heeft nu de goedkoopste aanvullende zorgverzekering afgesloten met 100% dekking wereldwijd. Zij blij, ik blij.

Succes met het kiezen van je zorgverzekering en aanvullende zorgverzekering!

John Beier, betrokken schrijver over zorgverzekeringen